nedjelja, 13 Februar 2011 19:46

Stari grad Počitelj

Autor
Ocijeni
(8 glasova)
Ovaj mali gradić leži u donjem toku rijeke Neretve na njenoj lijevoj obali, i predstavlja pravi biser ovog dijela BiH. Bogata istorija ovog mjesta mu je omogućila da dođe i na UNESCO-vu listu kandidata za lokacije koje će pripadati svjetskom naslijeđu i samim time biti zaštićeni kao spomenik svjetskog naslijeđa.

Po prvi put u pisanim dokumentima se ovaj grad spominje 1444 kao Posichell i tada je pripadao Dubrovačkoj biskupiji. Pretpostavlja se međutim da je bosanski Kralj Tvrtko I naredio izgradnju ovog naselja. U drugoj polovini 15 vijeka, mađarski vladar Matthias Corvinius je izgrađivao i dograđivao ovo naselje praveći od njega pravo utvrđenje koje je trebalo služiti obrani od nadirućih Osmana. Dubrovačka republika je finansijski i logistički potpomagala izgradnju ovog utvrđenja.

Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja osvajanja ovog grada, osmanska vojska ga zauzima 19. Septembra 1471. godine. Osvajanjem Počitelja ukljonjena je jedna velika prepreka u osvajanju ostatka Bosna i Hercegovine. Tokom 16 i 17 vijeka osmani proširuju ovaj grad obogaćujući njegovu arhitekturu oznakam orijentalne arhitekture.Napravljeno je javno kupatilo (Hamam), Medresa, i Han (gostiona), Džamija (Šišman Ibrahim - pašina) i Toranj sa satom koji je ostao poznat kao Sahat Kula. Krajem 17 vijeka tadašnja Venecijanska država osvaja ovaj grad u pohodima koje su vodili u ratu protiv osmana. Početkom 18 vijeka Osmani opet osvajaju Počitelj i imenuju ga sjedištem tadašnje općine kojoj su pripadali sada već veća mjesta Blagaj i Stolac. 1878 Bosna i Hercegovina dolazi pod protektorat Austro-Ugarskog carstva i Počitelj gubi svaku strategijsku vežnost.U zadnjem ratu, su uništene mnoge građevine da bi do kraja 2002 veliki broj njih bio obnovljen. Počitelj sada, kao živi muzej mami sve veći broj posjetilaca koji dolaze posjetiti ovaj divni kameni grad, i diviti se spoju srednjovjekovne europske i orijentalne kulture i arhitekture. Stoga, nađete li se u blizini, nemojte oklijevati da posjetite Počitelj, jer sigurno nećete zažaliti.
Čitano 9764 puta
Prijavi se pa komentiraj