srijeda, 09 Februar 2011 10:38

UNESCO Svjetska baština

Autor
Ocijeni
(1 Glasaj)
Bosna i Hercegovina trenutno ima dvije istorijske lokacije unešene u listu UNESCO-ve svjetske baštine. Stari Mostarski most dodan je na listu 2005., a most u Višegardu 2007. godine. Pored ove dvije lokacije, za listu je predloženo još osam lokacija, uglavnom gradova s velikim kulturološkim nasljeđem.

Bosna i Hercegovina trenutno ima dvije istorijske lokacije unešene u listu UNESCO-ve svjetske baštine. Stari Mostarski most, koji datira još iz vremena između 1557-1566, kada je Mostar utvrđen kao važna tačka Otomanskog carstva, unešen je u UNESCO-vu listu 2005. godine. Drugi isto tako lijep most iz Višegrada, grada na rijeci Drini, unešen je na listu 2007. godine. Most u Višegradu je majstorsko dijelo arhitekte Mimar Koca Sinana, koji je most sagradio krajem 16. stoljeća po nalogu Mehmed Paše Sokolovića.

Bosna i Hercegovina ima još 8 lokacija koje se nalaze na tentativnoj listi svjetke baštine koje još uvijek nisu staveljene na zvaničnu listu UNESCO-a. Tih osam lokacija su grad Sarajevo, prirodna i arhitektonska bogatstva gradova Počitelj, Blagaj, Stolac, Jajce, Blidinje te pećina Vjetrenica i okolina pećine sa selom Zavala.
Čitano 16655 puta
Prijavi se pa komentiraj