četvrtak, 18 Juni 2015 13:57

Doživi ćevape

Autor
Ocijeni
(1 Glasaj)
Jedno od glavnih obilježja Bosne i Hercegovine i njene kuhinje su ćevapi. Ako ste došli u Bosnu i Hercegovinu ne smijete otići bez da ste probali ćevape. To vam je isto kao i bacanje novčića u Trevi fontanu u Rimu (kako bi se nekada vratili u vječni grad), s tim da ćete ako probate ćevape sigurno opet poželjeti iste i požuriti nekada da ih opet pojedete u nekoj od bosanskohercegovačkih ćevabdžinica.
Ćevape kao jelo su nam donijeli turci (ili su ih uzeli od nas i napravili svoj kebab, što je manje vjerovatno) i mi smo od njih napravili savršenstvo. I odmah da vam kažem ćevapi se ne jedu sa ajvarom i pomfritom. Ako ste ih negdje tako probali - isto kao da ih niste ni jeli.

U BiH ćete ih jesti sa lukom ili kajmakom, i pit ćete jogurt ili kefir. Tek nakon što ste pojeli ćevape možete pribjeći "kokakoli" ili nekom drugom obliku gaziranog pića.

Da se vratim ćevapima. Postoji nekoliko varijacija spremanja ćevapa, a uz to i vječna debata čiji ćevapi su bolji i ukusniji.

Tako ćete u Sarajevu pojesti ćevape u somunu )koji je naparen ili ne) sa sitno sjeckanim lukom ili eventualno kajmakom. Zavisno od toga koliko ste gladni ili možete pojesti, možete birati između "petice", "desetke" i "petnaeske" u pola ili čitavom somunu. U pojedinim lokalima možete dobiti i gurmansku porciju od dvadeset ćevapa. Uz to ide naravno jogurt ili kefir od mlijeka sa lokalnih pašnjaka.


U Tuzli i okolini ćete pojesti ćevape koji pravom znalcu nisu ni slični sarajevskim. Tuzlanski se ćevapi serviraju u lepini koja nije naparena vec se posipa tzv polivom koji opet predstavlja kulinarsku tajnu. Lepina se onda, zavisno od želje onogo ko ih jede, još dopržava na roštilju da bi dobila tzv hrskavost (reš). Dosta ljudi ne voli da se lepina puno dopržri jer jednostavno voli da jede mekše i sočnije tijesto. Uz ćevape ćete dobiiti uglavnom luk sječen na kriške. Tako sječen luk pravim znalcima nije ni blizu isti kao luk usitnjen na kockice. Ovdje ćete naručiti malu porciju ćevapa (5 ćevapa u maloj lepini), srednju porciju (5 ćevapa u velikoj lepini) ili pak veliku (10 ćevapa u velikoj lepini). Uz to naravno neizbježno ide i jogurt koji se pravi od mlijeka sa lokalnih pašnjaka.

Slijedeći su Banjalučki ćevapi. Oni naravno za jednog znalca nisu ni približno isti ćevapima iz Sarajeva i Tuzle. U Banjaluci ćete dobiti 16 ćevapa poredanih u formaciju 4:4 u velikoj porciji ili formacija 2:4 tj 8 ćevapa u maloj porciji. Isto tako možeze naručiti i 8 ili 16 ćevapa. Banjalučka lepina isto tako nije ni slična tuzlanskoj lepini ili sarajevskom somunu tako da je i Banjalučki ćevap poseban. Naravno i uz ove ćevape ide samo luk.

Četvrta verijacija ćevapa je Travnički ćevap za koji se mnogi znalci slažu da nosi titulu najboljeg ćevapa u BiH. Travnički po meni predstavlja kombinaciju između Tuzlanskog i Sarajevskog ćevapa a krasi ga nekakav neobjašnjiv i poseban okus. Ako nisu piramide onda je vjerovatno ispaša na planion vlašić odakle se najvjarovatnije nabavlja meso za ćevape.

To bi bile četiri glavne varijacije omiljenog jela u BiH, kako kod turista tako i kod domaćeg življa. Ako nisam naveo neki poseban način pripremanja i serviranja istih molim vas da mi se javite pa da proširimo ćevapnu paletu.

Ne želim vam govoriti gdje su najbolji ćevapi (pri tome mislim konkretno na neku ćevabzinicu u svakom gradu) nego ću vas pustiti da sami probate i odlučite.

P.S. Po meni najpravilniji način jedenja ćevapa.

1. Ne koristiti nož - Samo viljuška i prsti,
2. Uz ćevape se pije jogurt/kefir ili nekra druga varijacija ukislog mlijeka,
3. Obavezno luk ili kajmak
4. Nakon pojedenih ćevapa obavezno kokakola, ili neko drugo gazirano piće koje služi kao katalizator želucu da lakše pokrene proces varenja.

i na krajuostaje da vam poželim još samo dobar apetit.
Čitano 30917 puta
Više iz kategorije: Doživi Vranduk »
Prijavi se pa komentiraj