četvrtak, 30 Avgust 2012 11:38

Doživi Sarajevo

Autor
Ocijeni
(3 glasova)
Grad opasan planinama Jahorinom, Bjelašnicom, Igmanom, Trebevićem i Treskavicom - Sarajevo.
Ako ste doživjeli ovaj grad znate o čemu pišem.

Kažu da svaki grad ima svoju dušu, i da je poseban na sebi svojstven način. Tako je i Sarajevo.

Šetajući ulicama grada primjetit ćete kako su se baš tu srele kulture istoka i zapada i spojile u jedinstvenu i nerazdvojivu cjelinu. U jednom momentu šetate modernim savremenim gradom, a već nakon par koraka šetate kroz stari austro-ugarski kvart. I taman kad pomislite da ste vidjeli sve, dočeka vas baščaršija sa labirintom malih uličica punih zanatskih radnji i neizbježni miris kafana i aščinica. Tu vas obavezno hvata glad, što je znak da trebate pratiti svoj nos i potražiti slobodnan stol u jednom od obližnjih utaživača gladi i udovoljiti svom stomaku.

Ako ste prvi puta u posjeti Sarajevu, obavezno naručite "pet ili deset u pola somuna" i bacite se na posao. Možete degustirati i neku od pita ili pak i nešto na kašiku. Na baščaršiji možete naći sve.

Nakon što ste u stomak spremili 5-10 ćevapa, tražite da vas odvedu na Bijelu Tabiju - staro i zaboravljeno utvrđenje koje još uvijek danonoćno bdi nad gradom. Na putu do Bijele Tabije proći ćete kroz najstariji (istorijski) dio grada i kroz kapiju kroz koju se nekada davno ulazilo u Sarajevo.Tako će vam biti jasno kako i odakle se Sarajevo počelo razvijati i širiti. Sa Bijele Tabije imate prelijep pogled na čitav grad. Na putu nazad, kako se budete spuštali, primjetit ćete kako su se građevine iz različitih vremenskih perioda jednostavno nadopunjavale i naslanjale jedna na drugu, popunjavajući sarajevsku kotlinu.

Ovo nije kraj teksta - Nastavit će se...
Čitano 13650 puta
Prijavi se pa komentiraj