utorak, 28 Avgust 2012 08:42

Doživi Tuzlu

Autor
Ocijeni
(3 glasova)
Tuzla je grad Panonskog primorja sa nepunim kilometrom obale.
Pitate se - kakve crne obale? Pa, obale malih panonskih jezera sa slanom vodom i to u neposrednoj blizini gradske jezgre. Kao što je, u ne tako dalekoj prošlosti, Tuzla bila poznata po Rudnicima soli i uglja i naravno hemijskoj industriji i kao takva bila totalno nepoželjna i neprivlačna njenim stanovnicima, a kamoli potencijalnim turistima i putnicima namjernicima, tako se situacija posljednjih godina polako mijenja.

Hemijska industrija je propala, stari rudnik soli zatvoren i izmješten na novu lokaciju koja neće dovesti Tuzlu do bukvalnog propadanja u zemlju, Tuzla polako dobija novo lice. Sagrađen je kompleks slanih jezera, koji u današnje "vrijeme blagodati i izobilja" mnogim ljudima iz regiona dostojanstveno zamjenjuje ljetovanje na moru, jer nije mala privilegija obaviti dnevne obaveze, obući kupaći kostim i uzeti peškir i otići bućnuti se u "morskoj vodi". Samo da znate, bila je privilegija zateći ovako prazno jezero i uslikati ga.
Panonsko Jezero

Po čemu je Tuzla još poznata osim po jezerima i šta to ima još Tuzla za pokazati da se isplati doći i posjetiti ovaj grad? Ako vam u vrućim ljetnim danima jezera nisu dosta, onda ne znam šta je. Tuzla, kao i svaku drugi grad u BiH, obiluje kafićima i ljetnim baštama, tako da žedni sigurno nećete ostati. Ako želite probati prirodnu tuzlansku vodu a ne sjedi vam se u nekoj ljetnoj bašti ili kafiću, slobodno pokucajte na neka vrata i upitajte za malo vode iz česme. Ljudi su jako gostoprimljivi. Ako ste pak stidni i ne kuca Vam se svakome na vrata, onda se raspitajte gdje je gradska česma.

Gradska česma

Već kod gradske česme imat cete priliku vidjeti staru jezgru Tuzle. Tu vam je na raspolaganju Trg slobode (nedavno obnovljen i trenutno najveći trg u BiH), nanovo izgrađena zgrada Baroka koja se srušila usred tonjenja grada. Dalje možete vidjeti i gradsku džamiju i dalje se polako spuštati kroz male uličice do samog centra starog dijela grada - Kapije. Sa kapije možete istražiti ostatke starog grada šetajući kroz male uličice. Samo pripazite da vam se šta ne obruši na glavu.

Kroz Tuzlu u proljeće, jesen i zimu protiče rijeka Jala, dok ljeti završi negdje pod zemljom zbog nedostatka vode, tako da ako ljeti vidite prazno korito - znajte da tu inače protiče riječica, ali eto ljeti propadne u zemlju.
Noviji dijelovi grada zadnjih godina trpe jaku izgradnju, pa neka vas ne iznenade bageri, kamioni i raznorazne skele. Ima tu dakako i napuštenih projekata koji usljed nelegalne gradnje ili nedostatka novca služe drugima kao pouka šta se desi kad se dobro ne pripremite.

I samo ću kratko spomenuti hranu u Tuzli. Naći ćete sve vrste hrane na koju ste navikli i na koju niste navikli. Savjet je da probate ono što niste probali, možda vam se svidi, možda i ne, ali ste bogatiji za još jedno kulinarsko iskustvo. Cijene su relativno niske u poređenju s nekim većim gradovima u regionu.

O mnogo čemu drugome ćemo u nekom drugom tekstu, a u sve do sada napisano ćete se uvjeriti kada posjetite Tuzlu!


Čitano 19475 puta
Prijavi se pa komentiraj