srijeda, 09 Februar 2011 21:14

Mostar - Stari Most

Autor
Ocijeni
(3 glasova)
Biser Hercegovine, i ne samo Hercegovine nego i cijele regije, stari most u Mostaru datira još iz 1557. godine.
Sagradio ga je Istanbulski arhitekt Mimar Hajrudin nakon što je Sultan Sulejman veličanstveni odlučio da dotadašnji drveni i trošni most zamijeni kamenim mostom.
Prvi dokumenti gdje se spominje ime Mostar datiraju još iz 1474. godine i u njima se spominje postojanje drvenog mosta koji je povezivao dvije obale rijeke Neretve. Ne postoji tačan podatak od kada se most nalazi na toj lokaciji ali je u drvenom obliku postojao dosta dugo. Nakon sto je Osmansko carstvo odlučilo da utvrdi Mostar kao važnu stratešku tačku 1520. (do 1566.) godine, došao je i nalog da se drveni most zamijeni kamenim.

Zadatak je povjeren Istanbulskom arhitekti Mimar Hajrudinu. Radovi su započeti 24. oktobra 1557. godine, a most je završen devet godina kasnije. Za gradnju je bilo potrebno 456 blokova kamenja, dovučenih najvjerovatnije iz lokalnog kamenoloma, udaljenog nekih 5km od grada.

Nažalost ovaj lijepi most je bio srušen 1993. godine tokom ratnih dejstava u regiji. Ubrzo nakon što je uspješno obnovljen nekih 11 godina kasnije, uvršten je i na listu UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine.

Mostar kao grad vas neće ostaviti ravnodušnim, ovaj lijepi grad na obalama rijeke Neretve zaista vrijedi posjetiti. Stari grad i stari most su sigurno najvrijednije mjesto za posjetiti ali ima tu još dosta toga za vidjeti.

Ako nemate više vremena za jedan dobro isplanirani vikend bi ste mogli posjetiti Titovu palaču, Kujundžiluk (stara pijaca), Šantićevu ulicu, Prvu gimnaziju, Manastir sv Petra i Pavla, Kajtaz kuću, Rijeku Razdoblja, planinu Hum i Vodopad Kravice.

Čitano 8269 puta
Više iz kategorije: Stećci - jedinstveni spomenici »
Prijavi se pa komentiraj