srijeda, 06 Juni 2012 20:15

Stećci - jedinstveni spomenici

Autor
Ocijeni
(8 glasova)
Stećci i njihove nekropole su jedna od misterija bosanskohercegovačke istorije.
Najveće dileme se svode na pitanja njihovog porijekla, pripadnosti pokojnika koji su sahranjivani ispod stećaka. Jednako veliku misteriju predstavljaju i simboličke poruke koje nose pojedine predstave uklesane na njima. Najviše podataka za istoričare daju natpisi koji karakterišu manji broj stećaka. Natpisi govore o različitim društvenim slojevima koji su sahranjivani ispod stećaka, a i različitim vjerskim pripadnostima. Time je opravdana postavka o stećcima kao nadgrobnim spomenicima stanovnika srednjovjekovne Bosne.


Epitafi stećaka napisani bosančicom svjedok su onodobne pismenosti. Oni uglavnom otkrivaju ime pokojnika (često je i nekoliko njih pokopano ispod stećka). Na nekim primjercima je i potpis dijaka - pisara koji je sastavio i uklesao natpis. Neki natpisi donose pojedinosti iz pokojnikovog života ili molitve. Ukrasi na stećcima, odnosno njihova simbolika još je enigma, ali ujedno dokaz nasljeđa praistorijskog doba i antike. Pojavljuju se motivi sunčevog diska, polumjesec u pratnji zvijezde koji izaziva brojna tumačenja, zatim križ i ljiljan, prikazi lova, oruđa i alata, figure muškaraca i žena sa štapovima ili križevima u ruci.

Stećci su rasprostaranjeni na području nekadašnje srednjevjekovne bosanske države, tako da ih danas možete vidjeti na raznim lokalitetima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji.

Trenutno su ovi stećci osuđeni na propast, a iako je osuda nepravosnažna o njima se niko ili rijetko ko brine. Odgovorni za davanje potrebnih finansijskih sredstava vjerovatno čekaju da vide hoće li UNESCO prihvatiti stećke kao svjetsko kulturno naslijeđe pa da onda traže lovu za čuvanje i restauraciju.

Kako god da se ova priča oko čuvanja završi, stećci su još uvijek tu i prkose sami zubu vremena, izazivaju divljenje gostiju koji ih posjete i čekaju na nove goste.Čitano 9261 puta
Više iz kategorije: « Mostar - Stari Most
Prijavi se pa komentiraj