ponedjeljak, 07 Februar 2011 17:26

Stari Grad Vranduk

Autor
Ocijeni
(5 glasova)
Stari grad Vranduk, ili Trvrđava Vranduk je smještena u istoimenom mjestašcetu udaljenom 12-ak km od Zenice i nalazi se na lijevoj obali rijeke Bosne.
Stari grad Vranduk, ili Trvrđava Vranduk je smještena u istoimenom mjestašcetu udaljenom 12-ak km od Zenice i nalazi se na lijevoj obali rijeke Bosne. Tvrđava i srednjovjekovni grad su bili i prijestolnica Stjepanu Ostoji i kasnije posljednjem bosanskom Kralju Stjepanu Tomašu.

Imajući jako dobar strateški položaj vranduk je imao važnu ulogu kontroliranja saobraćaja od panonije, tokom rijeke Bosne prema Jadranskom moru. Vranduk je i često dobijao naziv "Kapija Bosne", i uspio je izdržati mnoge vremenske i polotičke nepogode.Za vrijeme turskih osvajanja Vranduk je služio kao politički zatvor, gdje su svoje živote okončali mnogi protivnici Osmanskog carstva. Stari grad se sastoji od citadele sa glavnim tornjem i ostacima zidina, koje su opasavale središte srednjovjekovnog grada, a sam srednjovjekovni grad je bio središte kulturnih, ekonomskih i političkih dešavanja u regionu.Uz samu tvrđavu je sagrađena i džamija Sultana Mehmeda Fatiha, a ispod vranuka se prozeže i tunel sagrađen za vrijeme Drugug svjetskog rata. Stari grad Vranduk je zadnjih godina restauriran i pretvoren u muzej pa je kao takav vrlo privlačan za raznorazne posjetitelje.

Čitano 6348 puta
Prijavi se pa komentiraj