srijeda, 06 Juni 2012 18:11

Stari Grad Zvornik

Autor
Ocijeni
(5 glasova)
Visoko na brdu iznad današnjeg grada Zvornika, budnim okom motri i pazi na puteve stara Zvornička tvrđava poznata i kao Đurđev grad. Sagrađen je još krajem 14. i početetkom 15. vijeka, a u njegovoj gradnji su učestvovali bosanski feudalci i Mađari, da bi mu današnji oblik dali austrijanci.

Stari grad je sastavljen iz tri međusobno spojena dijela: Donji grad - koji se nalazi pored puta Zvornik - Sarajevo, srednji dio koji je ujedno i najstariji, i gornji grad na vrhu brda, za koji se veže i legenda o Prokletoj Jerini, ženi Đurđevoj. Gornji grad se jedno vrijeme i zvao Jerinin grad ili grad proklete Jerine, da bi na kraju dobio današnje ime Đurđev grad.


Putevi koji prolaze kroz sam grad još uvijek nose ime po Prokletoj Jerini, tako da ako posjetite Zvornik i njegov stari grad sigurno ćete proći “Jerininom stazom kamena” kojom je prokleta Jerina dopremala kamen za gradnju tvrđave ili možda “Jerininom stazom strasti” koja od glavne tvrđave vodi niz liticu do srednje kule, gdje je “prokleta Jerina” najčešće boravila.

Iako nagrižen zubom vremena i nebrigom domaćih vlasti, koje zbog nedostatka sredstava nisu bile u mogućnosti voditi računa o očuvanju ovog zdanja, grad još uvijek prkosi i odolijeva vremenskim prilikama i neprilikama. U očuvanju starog grada uveliko učestvuju i mladi zvorničani koji su samoinicijativno odlučili uljepšati i uređivati tvrđavu dio po dio. Stari grad je proglašen kao naconalni spomenik Bosne i Hercegovine.


Čitano 11043 puta
Prijavi se pa komentiraj